Ga naar de inhoud
Home » #GEAR: Ready for take off met de Noosa FF!

#GEAR: Ready for take off met de Noosa FF!

Woensdag 8 maart kreeg ik samen met een aantal andere ASICS FrontRunners de kans om een presentatie bij te wonen van de Noosa FF, de eerste Noosa met Flyte Foam (FF) erin verwerkt. Nou, ik zeg ready for take off want deze kans greep ik natuurlijk aan! Er kwam heel veel interessante informatie op me af, dus vandaar dat ik meteen maar even jullie mee neem in alle ins- en outs :).

Healthy Mind, Healthy Body
ASICS staat voor Anima Sana In Corpore Sana, Healthy Mind Healthy Body, een gezonde geest in een gezond lichaam. De Noosa is ontstaan door de Australische Triathlon (Noosa/Queensland). Bij een Triathlon zwem, fiets en ren je. Dan heb je een schoen nodig die geschikt is voor natte ondergronden, snel aan en uit trekken en het voorkomen van irritatie en wrijving met voet en schoen. Deze speciale kenmerken vind je dus ook terug in de Noosa. Verder is het een neutrale schoen, wat betekent dat hij voor elke neutrale hardloper in basis geschikt is. Maar niet iedere schoen is geschikt voor iedereen, dus laat je sowieso adviseren bij een runner speciaalzaak of goede sportwinkel! Door toevoeging van het FlyteFoam voelt de ASICS Noosa FF directer aan tijdens het lopen.

…Go and move!

Goed, ik neem jullie voor de rest even kort mee naar afgelopen woensdag. Met een enthousiaste groep mensen kregen we een productpresentatie en aansluitend een clinic van Robert Lathouwers (je weet wel, die hele snelle) op een te gekke locatie, namelijk het Aviodrome in Lelystad. Wow! Hoe toepasselijk is de locatie als je een snelheid wilt nabootsen in een omgeving: een vliegveld! Het voelde een beetje net zoals die gave reclame van ASICS, maar dat terzijde ;).

En gelukkig hebben we altijd nog de foto’s :)!

Nu ben ik zelf een enorme geek en gek op facts en figures, maar ik snap dat de meeste mensen niet al deze details interesseert (maar meer; hoe ziet deze beauty eruit (snap ik… ;)). Toch vind ik het belangrijk om de meest essentiële highlights van de Noosa FF met jullie te delen.  Natuurlijk kun je alle kenmerken en productspecificaties gewoon op de website van ASICS vinden, maar dit is dan al een beetje het e.e.a. in een notendop samengevat.

 

De Noosa is geschikt voor een neutrale loper die klaar is om zijn PR te rocken en net wat meer snelheid wil gaan maken. Wat we missen in deze schoen? De herkenbare ASICS ‘Tiger Stripes’  op de zijkant. Dat is even wennen, maar de kleuren en design (en ASICS swirl op de voorvoet) maken dit meer dan goed.

FlyteFoam
FlyteFoam is een materiaal wat in de midsole (het ‘kussentje’ in je schoen) is gebruikt. FlyteFoam omhelst een combinatie van Kevlar en polyester PET vezels, waardoor het enorm licht is. De damesschoen weegt maar 205 gram! Hoe lichter een schoen, hoe meer snelheid je kunt maken. Wedden dat jij de volgende keer een PR loopt ;)? FlyteFoam veert bovendien tijdens de afwikkeling terug naar zijn oorspronkelijke vorm, waardoor het ook zorgt voor een goede demping (simpel gezegd een reductie/afname van de klap, waardoor niet je lijf maar de schoen een gedeelte van de belasting opvangt).

Torsie stijfheid
Torsie stijfheid zorgt voor extra stevigheid in de middenvoet, waardoor je een stabiliteit aan een neutrale schoen toevoegt. In wat simpeler taal: als je je schoen op z’n kop houdt en probeert te draaien, moet dit niet makkelijk gaan bij de middenvoet, als je hem heel simpel kunt draaien en er geen stijfheid/weerstand is, betekent dit dat je voet zelf moet corrigeren en de schoen dus minder zorgt voor stabiliteit. De Noosa heeft een goede torsie stijfheid.

Drop
De drop van deze schoen is 10 mm. Dit betekent dat de achterkant van je voet 1 cm van de grond af komt, waardoor je meer natuurlijk loopt en je minder belasting hebt op je benen. In feite staat je hak x mm hoger dan het laagste gedeelte van je voet. De meeste hardloopschoenen hebben ook een drop tussen de 8 en 12 mm, waardoor deze ‘drop’ ook natuurlijk zal aanvoelen.

Guidence line
Dit vond ik zelf ook een erg toffe, de verticale, flexibele groef die je ziet aan de onderkant van de schoen is speciaal zo ontworpen zodat hij je natuurlijke beweging aanstipt, waardoor hij je helpt efficiënter te lopen.

Vochtregulatie, grip, comfort
De inlegzool doet aan vochtregulatie waardoor het afvoeren van vocht wordt gestimuleerd en er op een goede manier lucht wordt doorgelaten (tegen vieze geurtjes, dus…). De Wet Grip buitenzool (om de schoen licht te houden alleen op de plekken waar grip nodig is) is ontworpen ter verbetering van de tractie, ook als je dus op een natte grond loopt (beetje regen houdt ons niet tegen!). Bovendien is er een mesh bovenlaag, wat betekent dat deze niet ‘dicht’ is. Wel natte voetjes tijdens het lopen, maar dat worden ze anders ook wel. De mesh zorgt voor ademing en wederom: minder gewicht. Het laatste punt wat ik belangrijk vind is er gebruik gemaakt van naadloze materialen om irritatie en wrijving te minimaliseren.

Wat ik er (tot nu toe) van vind?

Lastig te zeggen, ik heb er nog maar een avond op kunnen lopen. Ik vond het heel erg eng om een lichtere schoen aan te trekken, zeker omdat ik na mijn blessure zweer bij mijn stabiele en fijne Gel-Nimbus 19. Toch was het echt een verademing om op een lichtere schoen te lopen. Het leek echt wel of ik vloog, zo veel meer snelheid kon ik maken. Ik vond de demping ook super, had verwacht dat dit veel minder zou zijn. Eerste indruk: smaakt naar meer! Ik ga hem dus zeker vaker uitproberen zodat ik nog een beter oordeel kan hebben.

Ik ben heel erg benieuwd ook wat jij belangrijk in een schoen vindt. Toen ik net begon met lopen was dit echt wel het ‘mooi’ en ‘het moet matchen’, maar daar ben ik al lang van afgestapt. Met deze schoen kan ik gelukkig wel het hokje ‘mooi’ met een dikke kruis aanvinken :)!

Mochten jullie verder nog vragen of opmerkingen hebben, laat dat dan gerust weten!

1 reactie op “#GEAR: Ready for take off met de Noosa FF!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *