Meteen naar de inhoud
Home » Top 10 motivatie: Zo kom JIJ sportief en fit de winter door!

Top 10 motivatie: Zo kom JIJ sportief en fit de winter door!

Laten we het eens hebben over motivatie. Vanochtend toen ik om 07.00 uur naar mijn werk wilde rijden zat er een dikke laag ijs op mijn autootje. De teller gaf -6 graden aan. Het is donker. Koud. Brrr. Als ik vervolgens ’s avonds op zijn vroegst om 18.00 uur thuis ben is het nog steeds donker en vaak ook nog koud. En met een beetje pech regent het ook nog. Niks zo verleidelijk om dan – je hebt al zo weinig energie – lekker op de bank te kruipen met je favoriete chocolade, een goed boek en bij voorkeur een lekker glas wijn. Maar het resultaat is vaak dat je je juist minder energiek en fit achteraf voelt. Dus je weet het; eigenlijk moet je lekker bewegen. Maar hoe doe je dat? Want er zijn maar zo’n beperkt aantal uren in een dag. Een simpel rekensommetje zou zijn 8 uur werk, 8 uur slaap, is genoeg tijd over, maar in de praktijk werkt dat helaas niet zo. Een uurtje voor jezelf vinden kan best lastig zijn. Ik probeer wel echter de tijd / investering in mezelf te vinden om even los te gaan. Als ik een rondje om ga ben ik met een half uurtje al vaak blij. En dat betekent inderdaad soms tussen 5.30 en  6.00 uur buiten staan om lekker energie op te doen voor de hele dag.

Zie jij soms ook tegen je workout op? Met deze 10 motivatie tips hoop ik je een beetje op weg te helpen. Mij helpen ze vaak enorm!

 1. Een nieuwe sportoutfit
  Een nieuwe sportoutfit werkt voor mij enorm motiverend. Of ik hem nu online bestel of langs m’n favoriete winkel ga (ik bestel vaak online, het is dan soms dezelfde dag of volgende dag al in huis!), als het pakketje op m’n mat valt is het echt wel een motivatie om meteen hem uit te testen! En zeker met het veranderende weer zijn er zaken die echt wel op je must-have lijstje staan. Een lekkere muts of handschoenen zijn bij deze temperaturen geen overbodige luxe. Of wat denk je van goede verlichting (veiligheid gaat voorop!) of een goed thermoshirt voor als je voor dag en dauw met -6 graden buiten staat voor je rondje. Ik zeg: goede reden om te shoppen!
 2. Plannen
  Ik ben een planner. Het liefste plan ik heel erg vooruit, maar werk en prive zorgen ervoor dat ik ook flexibel moet zijn. Niks mis mee, maar mijn ervaring is dat van uitstel ook nog wel eens afstel komt (wederom; ook niks mis mee). Door te plannen kun je dit voorkomen. Bekijk op zondag rustig je planning voor de rest van de week. Stel niet te hoge eisen. Wil je graag 3x een uurtje bewegen? Kijk dan welke dag het beste uitkomt. Mocht op de dag zelf er wat tussen komen, dan kun je altijd de flexibiliteit inbouwen om een ander moment te kiezen.
 3. Samen met een sportmaatje
  Soms is het trainen in een groep heel erg leuk. Ik volg veel van mijn trainingen alleen, maar merk dat als ik afspreek met sportieve dames die ik online heb leren kennen (bijvoorbeeld door een event of wedstrijd), dat dit echt wel motiverend werkt. Beter nog: je motiveert elkaar! Heb jij niet zoveel zin? Grote kans dat je sportmaatje je toch even dat setje geeft (of lekker met jou aan de warme chocolademelk met appeltaart gaat, want once again; ook dat moet lekker kunnen!). Mocht je het zelf lastig vinden om een sportmaatje te vinden kun je je ook altijd inschrijven bij een vereniging of loopgroep. Daarnaast kun je ook gewoon eens online kijken naar hardlopers die bij jou in de buurt lopen. Niets zo leuk als nieuwe paden ontdekken; stuur een berichtje en loop eens samen! (Dus als iemand ooit een keer zegt; goh ik wil het Oosten van het land hardlopend ontdekken; een #hardloopdate lijkt me meer dan leuk!).
 4. Jezelf belonen
  Eigenlijk kan punt 1 ook al gezien worden als jezelf belonen, maar toch vind ik het een apart punt. Niet dat je elke keer naar een workout jezelf moet belonen met 2 zakken chips, een pak oreo koekjes, een bak Ben & Jerry’s en je favoriete Tony reep, maar wees niet te streng voor jezelf. Want juist als je te streng naar jezelf bent, is de kans op deze bingeeetaanvallen extra hoog. Elke dag een koekje of stukje chocolade is echt niet ‘fout’! Zolang alles maar lekker in balans is. En heb je een doel voor een langere periode? Beslis dan wat je voor jezelf daarna kunt doen om jezelf te belonen. Net toch die mooie nieuwe hardloopschoenen, een mooi sporthorloge of een lekkere massage; er zijn genoeg motiverende beloningen te bedenken!
 5. Werken naar een doel
  Een doel kan ook erg positief werken. Zeker in deze wintermaanden, waarbij het wedstrijdseizoen eigenlijk over is (voor bijv. hardloopwedstrijden). Kijk dan eens terug op alle mooie events/wedstrijden waar je vorig jaar bijv. aan mee hebt gedaan. Wil je een tijd/PR breken? Mooi doel! Wil je meer kilometers maken? Nog beter! Schrijf je bijv. in voor een 5, 10, 21,1 km of voor echte fanatiekelingen; een marathon! Die laatste moet nog van mijn ‘bucketlist’, maar ik hoop dat dit er snel van komt (eerst project #doeispierscheur afronden). Daarnaast kun je naast sportieve doelen ook voor jezelf ook andere doelen stellen: meer energie (trust me; sporten geeft ECHT energie!), maar ook bijv. misschien net iets meer spiermassa voor de zomer. Voor iedereen werkt wat anders. Ik ben zelf van het werken naar een gave wedstrijd toe, maar kies gerust wat voor jou werkt. Want wat voor een ander werkt, werkt voor jou vaak niet!
 6. Stok achter de deur, bijv. een hardloopwedstrijd
  Een beetje overeenkomstig met punt 5, maar het verdiend een eigen punt omdat deze stok achter de deur er juist voor zorgt dat je ook meer stabiele trainingen in wilt gaan bouwen. Dit kan je zelf doen, door bijvoorbeeld online te zoeken naar een hardloopschema, maar je kunt je ook laten begeleiden door een vereniging of iemand met veel ervaring. Daarnaast kan jouw stuk achter de deur ook de sportschool zijn; schrijf je in voor een aantal lessen. Heb je een wat minder flexibele agenda? Vraag dan bij bijvoorbeeld je sportschool of ze samen met jou een aantal schema’s willen bouwen en ook inplannen. En wellicht dan toch een punt 4 in combinatie met punt 6; bij onze sportschool hebben ze een sauna EN zonnebank. Niks lekkerder dan met dit koude weer na een lekkere workout nog even de sauna in te duiken.
 7. Kies voor sport passend bij seizoen
  Ik ben zelf een ‘elk weer loper’, maar ik weet dat er veel mensen zijn die het prettiger vinden om alleen in de zomer te hardlopen. En wat gebeurd er dan in de winter? Want eigenlijk is het zonde van al het opbouwen dat je zomaar ineens een stuk minder gaat doen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor wielrennen. Zorg dan voor dat je eigenlijk je ‘gewone’ trainingen al zoveel mogelijk combineert, zodat je interesses ook op andere gebieden komen te liggen, en kijk welke sport als aanvulling kan gelden op je bestaande sportprogramma. Ik combineer zwemmen met hardlopen en krachttrainingen, maar zomers voeg ik outdoor bootcamps en obstacle runs toe.
 8. Volg inspirerende mensen op Instagram/social media
  Wat mij ook motiveert; dat je weer op Instagram die dame voorbij ziet schieten die je even een peptalk geeft of juist net dat setje geeft om wel te gaan omdat ze zelf net even heeft lopen rocken in de sportschool. Laat je gerust inspireren en motiveren! En zie je het zelf niet meer even zitten? Soms helpt het om dan juist de online community te vragen om het laatste setje. Een foto met : zal ik gaan of niet, wie geeft me een extra motivatie push; zal zeker helpen. En waarschijnlijk ben je voor het moment van plaatsen van de foto (want: afgeleid door heel veel motiverende mede sporters) al ready to set and go!
 9. Verplicht jezelf niks, je moet niks; je mag.
  Als ik een ding heb geleerd is dat je niks ‘moet’. Het heeft geen zin om jezelf dingen te gaan verplichten of jezelf schuldig te voelen als het een keer niet zo gaat als dat je in gedachten had. Wees flexibel en vooral een beetje lief voor jezelf. Besef je zelf dat je mag sporten en dat je lijf met je mee werkt. Als het de ene week wat minder gaat, of misschien zelf wat langer dan een week, wees dan niet boos op jezelf, maar probeer het positief te bekijken. Wellicht helpen dan een van de andere 9 punten uit deze blog je een beetje weer op weg in de goede richting J!
 10. Bereid je goed voor, leg de avond van tevoren je spullen al klaar of a rechtstreeks uit je werk
  Als afsluiting; voorbereiding. Een beetje gelijk aan planning, maar iets effectiever en efficiënter. Wanneer ik ’s ochtends wil gaan lopen zorg ik ervoor dat de avond van tevoren netjes alles al klaar ligt in de douche. Niet in de slaapkamer, want dan maak ik manlief ook nog wakker met mijn gepruts in de vroege ochtend ;)! Daarnaast is in de slaapkamer de kans groot dat ik over m’n eigen rotzooi aan sportkleding en sportschoenen heen val, dus ja: toch maar die badkamer. Ik merk namelijk dat als ik soms met wat minder energie wakker wordt ik sneller mijn workout ‘cancel’ wanneer ik weet dat ik alles nog bij elkaar moet zoeken en plannen (als je niet voorbereid bent weet je bijv. niet wat voor weer het is) en de kans is dan groot dat ik nog echt wel dat uurtje langer blijf liggen. Daarnaast zorg ik een aantal keer per week er voor dat ik mijn spullen al mee naar het werk neem, om direct uit het werk door te gaan. Ik eet vlak voor die tijd even een banaan, proteine reep of simpel boterhammetje of twee, knal een klein uurtje workout erdoor en ga met een voldaan gevoel naar huis voor het avondeten. Tip hierbij (in mijn geval) is wel: eet wel even wat van tevoren, zo heb je net wat extra energie voor die workout.

Ik heb in ieder geval weer zin in mijn volgende workout! Jij ook? Ik hoop je net dat setje de goede kant op te hebben gegeven. Mocht je verder zelf andere leuke tips en trics hebben, deel ze dan gerust! Of mocht je zelf ook ergens anders nog vragen hebben, geef dan een reactie en dan help ik je graag!

En dan nog een kleine bonus tip.. een lekker nummertje opzetten voor je workout om je te motiveren EN om tijdens je workout te luisteren om nog net iets harder te knallen werkt ook altijd. Een paar van mijn favoriete nummers noemde ik al eerder in deze blog post, dus als je nog toffe muziek zoekt. Dan wel even ook nog de nieuwste nummers van Lady Gaga er bij op zetten (A-YO is een van m’n favo’s!)

Dus. Hoe laat jij je vandaag motiveren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *