Ga naar de inhoud
Home » Racestress en checklijstjes, een korte Q&A

Racestress en checklijstjes, een korte Q&A

Racestress en checklijstjes, een korte Q&A

Racestress en checklijstjes. Twee dingen die van totale ‘kip zonder kop’ taferelen omgaan in gestructureerd en gefocust zijn.  Ik heb voor mezelf dus heel veel ‘tips’ voor het lopen van een run en beantwoord elke keer eigenlijk weer m’n eigen, zelfde, vragen. Dit omdat ik graag alles elke keer perfect voor elkaar heb en echt niet wat wil vergeten. Nu deel ik daarom deze tips met betrekking tot een leuke wedstrijd- of hardloopwedstrijd met jou. Hopelijk dat je er wat aan hebt.

Waarom? Nou, ik kan me vaak weken voor een race- of wedstrijddag al druk maken om tal van zaken. Zoals;

 • Ben ik wel fit genoeg?
 • Ga ik voor de PR of ga ik genieten (dat stemmetje dat altijd zegt sneller te willen wint veelal, dus de teleurstelling is vaak groot als een PR niet lukt)
 • Hoe ga ik op de plek van de wedstrijd komen?
 • Wat kost het me om op de plek van de wedstrijd te komen (yeah, budget is ook iets waar ik me graag aan houdt)
 • Hoe zorg ik voor een mooie combinatie tussen de wedstrijd en genieten van de plek waar ik ben?
 • Hoe balanceer ik de week voor de wedstrijd met mijn trainingen?
 • Welke outfit ga ik aandoen? En moet ik een reserve outfit meenemen?
 • Welke muziek gaat er mee op mijn iPod?

Herkenbaar?

Goed. Veel zaken zijn denk ik heel herkenbaar (of niet) voor mede lopers. Vragen die je eigenlijk alleen voor jezelf kunt beantwoorden. Dit valt dan ook in mijn categorie ‘racestress’. De andere categorie is ‘checklist’, om de racestress onder controle te houden en om er voor te zorgen dat door alle vragen die in je omgaan, je geen essentiële zaken vergeet. Daarom maak ik van tevoren altijd lijstjes klaar. Deze zien er ongeveer zo uit. Wie weet heb je er wat aan, zeker met alle mooie wedstrijden die nu op de planning staan, zoals de Dam tot Damloop, TCS Amsterdam Marathon, de Marathon van Eindhoven, de Hoge Veluweloop en de Zeven Heuvelenloop  – en laat ik zeker niet m’n ‘thuiswedstrijd’ de Diepe Hel Holterbergloop vergeten – om maar wat pareltjes te noemen.

Vragen die voor de race spelen

 1. Is het nodig om een hotel te boeken?
  Soms is het niet nodig, maar wel verstandig. Start je vroeg en wil je (parkeer) stress van tevoren vermijden en woon je meer dan 1,5 uur van de locatie van de race? Dan zorg ik zelf vaak voor een hotelletje. Zeker als je in een leuke, hippe stad een wedstrijd loopt, als je dan de dag van tevoren op tijd incheckt (vaak kan dit al vanaf 15.00 uur), dan kun je nog lekker van de stad genieten, uitgebreid tafelen en goed uitgerust de volgende dag aan de start verschijnen (dit moet je dan niet elke week of vaker doen, dan is het wel duur voor je portemonnee ;)).
 2. Lopen er bekende mee?
  Ik vind het altijd leuk om te checken of er bekende meelopen. Kun je mooi samen afspreken of na die tijd bijkletsen. Want ieder loopt toch zijn eigen race J.
 3. Check je planning.
  Leuk dat je loopt in Amsterdam, maar kijk altijd van tevoren hoe laat je je ergens moet melden; houd rekening met veel drukte op drukke evenementen en zorg dat je geen trein mist of ergens in een file verzeild raakt 😉

Het inpakken van je tas
Het inpakken van mijn tas wordt vaak een tafereel; het inpakken van m’n hutkoffer. Vooral als ik ergens ga lopen wat meer dan een half uur van mijn huis verwijderd is. Niemand die namelijk dan nog éven wat kan nabrengen of dat ik zelf nog even snel wat kan ophalen. Ik snap dat we overal winkels hebben waar we onze spullen kunnen halen, maar toch; ik heb graag mijn eigen, vertrouwde spullen bij me. Als ik pas de dag erna loop, houd ik rekening met extra weersscenario’s. Twijfel ik over m’n korte broek? Dan pak ik ook een lange in. Weet ik niet of ik met compressiekousen of zonder wil lopen? Dan pak ik beide in. Ook zorg ik voor genoeg eten, drinken en andere zaken. Lezen jullie mee wat ik altijd meesleep?

Racegear

 1. Printjes met informatie over je race/hotelovernachting
 2. Startnummer
 3. Speldjes voor je startnummer (dat daar nog geen ‘goed’ alternatief voor is!)
 4. iPod/muziekspeler (incl. eventuele laadkabel, just tob e sure)
 5. Compressiekousen (ik draag deze soms op lange afstanden als ik bang ben anders last van m’n onderbenen te krijgen)
 6. Gewone sportsokken
 7. Je favoriete schoenen voor je race (ik sleep altijd een reserve paar mee)
 8. Gelletje of iets dergelijks voor tijdens de race
 9. Extra haarelastiekjes (op onverwachtse momenten knapt er bij mij altijd wel een.. en ik loop echt niet met m’n haar los!)
 10. Sporthorloge(s) + eventueel je lader van je sporthorloge
 11. Een short, lange broek of ander onderkleding wat je aan wilt
 12. Een sportbh of sport top
 13. Eventueel je hartslagmeter (die doe ik vaak met races niet om, omdat hij nog wel eens afzakt en ik niet daarop wil ‘letten’, maar van de race wil genieten).
 14. Een shirt, longsleeve
 15. Eventueel een vestje (is het niet voor tijdens je race, dan is het altijd goed om voor- en na de race aan te schieten).
 16. Voor als het regent of erg koud is; regenponcho of vuilniszak die je tot kort voor de start over je heen kan doen en daarna weg kan doen
 17. Wc papier; ik heb áltijd WC papier bij me. Die dixie’s zijn niet mijn vriend; en vaak is het papier op.
 18. Vergeet niet je goede humeur en een dikke vette glimlach; want je gaat weer een leuke race lopen!
 19. Identiteitsbewijs! Hoewel we deze altijd bij ons moeten hebben, is het makkelijk vergeten voor een race. Wel handig, dus wel doen!
 20. Contant briefgeld; stop dit ergens achter je BH, sok, zakje o.i.d. ; want je weet nooit waarvoor je misschien geld nodig hebt, en pinnen kun je toch niet overal..

Vlak voor de race

 1. Vlak voor de race drink ik altijd nog iets van water of een energiedrankje (bij langere afstanden) en snoep ik altijd nog even een banaan weg. Ik probeer m’n laatste (GROTE!) maaltijd ongeveer 2 uur voor de start te eten. Zorg hierbij voor goede koolhydraten en eet niet te weinig! Havermout, pindakaas, brood, kipfilet, dat zijn zaken die voor mij goed werken.
 2. Vergeet niet 2 minuten ofzo voor de start je GPS aan te zetten van je sporthorloge of bijvoorbeeld je run- app die je gebruikt. Ik start mijn telefoon altijd ongeveer 30 seconden voor de start en stop hem dan weg. Mijn sporthorloge probeer ik zo dicht mogelijk bij het startschot te houden.

 

Voor tijdens de race

Namens wat je mee kunt nemen tijdens een race, geef ik ook wat tips voor tijdens een race die bij mij goed helpen. Belangrijkste is; geniet. Ga jezelf niet forceren en luister naar je eigen lijf J

 1. Neem eventueel een gelletje of flesje drinken mee. Zeker als er voor jouw gevoel te weinig drankposten onderweg te vinden zijn.
 2. Start niet te snel. Luister naar je eigen lijf en zoek naar je tempo. Ik ben zelf best ‘fan’ van negative splits; dat ik de tweede helft sneller loop dan de eerste helft. Dat geeft me zelfvertrouwen. Lukt lang niet altijd, maar loopt wel lekker dat je nog wat energie over hebt.
 3. Zorg dat je koptelefoon lekker aanstaat (als je dit fijn vindt) en zorg ervoor dat je als je niet snel gaat geen andere lopers in de weg gaat lopen.
 4. Dubbele knoop in je veters: heel simpel, maar effectief. Hoe vaak ik mensen wel niet veters heb zien strikken of mensen op andermans veters heb zien stappen omdat ze te lang zijn. Een dubbele knoop, dus. Zoals je vroeger op de basisschool geleerd hebt ;).
 5. Als het warm is zou ik zeker zonnebrandcrème aanraden en als je het fijn vindt een zonnebril. In de winter kunnen dit weer handschoenen zijn; al heb ik dit zelf maar 1x gedaan en toen had ik er spijt van, omdat ik toch wel echt te warm werd tijdens een race J.
 6. Skip geen drankposten; die staan er niet voor niks.

Voor na de race

 1. Eten en drinken
 2. Warm vest, ander ondergoed, sokken en eventueel sokken (niks zo naar als in bezwete wedstrijdkleren afkoelen en ziek worden :S)
 3. Handdoek
 4. Mogelijk pleisters als je last hebt van blaren of andere wondjes

Overige zaken die je niet wilt vergeten

 1. Telefoon (incl. lader)
 2. Pinpas
 3. OV kaart
 4. Sleutels
 5. Extra eten en drinken
 6. Eventueel als je met de trein reist; iets leuks te lezen voor onderweg
 7. Als je ergens overnacht; toilettas, tandenborstel en tandpasta is vaak erg fijn..

Zo. Dat is heel wat stof en heel veel lijstjes. Maar voor mij werkt het dat ik lekker de vinkjes kan zetten en hierdoor alles in hokjes kan plaatsen. Zodat ik niks vergeet en me “lekker” kan focussen op mijn racestress. En dit kan proberen los te laten, natuurlijk…

Moraal van het verhaal? Je moet gewoon supporters meenemen. Niet alleen voor je eigen motivatie, maar als lekkere pakezel om al jouw zooi mee te slepen ;).

So. Are you now ready to face your next race?

Liefs Patty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *