Meteen naar de inhoud
Home » THINK || Some Freedom Thoughts.

THINK || Some Freedom Thoughts.

Soms heb je van die dagen waarbij je extra stil staat aan de lading die een dag met zich mee brengt. Vandaar ook vandaag wat freedom thoughts. Donderdag 5 mei 2016. Bevrijdingsdag. Vandaag vieren we dat we vrij zijn. Iets waar mijn generatie nog meer van mee zal krijgen dan de volgende generatie. Gisteren stonden we stil bij de oorlog (ik wel, althans) en vandaag vieren we dat we vrij zijn. Gisteren was het voor mijn opa een bijzonder moment omdat hij in zijn woonplaats/gemeente de krans mocht leggen. Voor hem een bijzonder moment omdat hij de oorlog heeft meegemaakt. En misschien dus vrijheid nog meer waardeert. Of juist soms momenten er niet genoeg van kan genieten omdat hij weet dat het zo over kan zijn. Of er juist daarom wel meer van geniet. Vrijheid. Voor iedereen  is dit anders. En iedereen beleeft dit anders. Freedom thoughts. Want… vrijheid. Wij vinden het vanzelfsprekend. Voor heel veel mensen is dit helaas niet zo.

Wat is vrijheid..? 

Vrijheid is een waardevol goed. Vrijheid is ook een breed begrip. Waar wij vandaag ‘vieren’ dat we 71 jaar geleden werden bevrijd van de onderdrukking die een hele nare man met zich mee bracht, weet niet iedereen wat dit precies inhield. Wij (iedereen binnen mijn generatie en de oudere generatie(s)) kregen dit nog uitgebreid mee met onze geschiedenis lessen. Mijn opa heeft de oorlog nog meegemaakt. Maar de groep mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt in Nederland wordt steeds kleiner. De oorlog waar we vandaag de bevrijding van vieren, dan. Want er zijn genoeg mensen op dit moment in Nederland die zelf nog veel korter geleden hebben moeten ervaren wat het is om niet vrij mogen te zijn en die moesten vluchten. Maar de verhalen die direct konden worden overgebracht over WO II moeten straks door een generatie worden overgebracht die het zelf niet heeft meegemaakt. Het niet vrij kunnen zijn. Dat besefte ik vanochtend. Toen ik wakker werd, genoot van het gevoel dat ik vandaag kon doen wat ik zou willen, naar buiten keek en de zon zag schijnen. Een uitgebreid ontbijtje, heerlijk bakje Nespresso koffie en ik denk ik ga lekker een rondje hardlopen. Lekker rennen. Dat doen waar ik gelukkig van word. Nu het nog niet te warm is. Ik loop door mijn straat en hoor de buurkinderen (4-11 jaar) meepraten over vandaag. Maar echt snappen doen ze het niet. Of het besef hebben. Ik weet het niet. Ook ik heb (gelukkig) geen oorlog mee gemaakt en kan dus niet beseffen wat het is om niet vrij te zijn in de vorm van oorlog-vrij. Maar voor mij is vrijheid wel meer en op een dag van vandaag probeer ik bij het breedste begrip stil te staan. Dat je beseft dat er overal ter wereld mensen worden onderdrukt, in oorlogsgebieden leven en niet vrij zijn. Maar ook mensen in eigen land, die niet de luxe hebben zoals ik luxe ervaar. Die niet de vrijheid hebben om te doen wat ze zouden willen doen. Om dicht bij mijn passie te blijven, ik ben vrij wanneer ik kan lopen. Maar er zijn veel mensen die (niet meer) kunnen lopen. Ik schreef hier al eerder over in een eerdere blog. Misschien goed om voor vandaag ook nog even bij stil te staan bij dit geweldige initiatief voor mensen die niet (meer) kunnen lopen, de Wings for Life World Run. Nogmaals. Vrijheid is breed interpreteerbaar. Als ik loop voel ík me vrij. Ik weet dat Bevrijdingsdag gaat over stil staan bij vrijheid n.a.v. WO II. Maar laten we wel met z’n allen beseffen dat vrijheid zoveel meer is.

To be…
Natuurlijk is het leven niet zo dat elke dag je altijd alles doet wat je zou willen doen, want het leven is geen rechte groene lijn. Maar ik heb wel de keuze(s). Te zijn. Te kunnen zijn. Te worden. Te creëren. Te doen. Ik heb het geluk dat ik kan kiezen. Vaak. Ook niet altijd. Maar vaak genoeg. En vrij genoeg. Ik haal het geluk en vrijheid uit het feit dat ik elke dag dus wel (mijn) keuzes kan maken. Ik kies er zelf voor wat ik aantrek. Ik kies er zelf voor om lekker naar mijn werk te gaan. Ik mag er zelf voor kiezen om te gaan sporten. Ik kies zelf wat ik mag en kan eten. Ik heb de vrijheid om naast mijn werk leuke dingen te doen. Ik heb de vrijheid om elke dag wel iets te doen waar ik gelukkig van wordt. Van het lezen van een goed boek, tot een goed gesprek, tot bij mijn familie zijn tot aan het heerlijk sporten. De vrijheid om te kunnen zeggen wat ik denk. De vrijheid om niet beperkt te worden in mijn kunnen. De vrijheid om deze woorden op papier te zetten. Vrijheid is voor mij meer dan de fysieke vrijheid. Vrijheid zit voor mij niet alleen in het geestelijke, maar ook in lichamelijke. Dat klinkt wellicht wat spiritueel of abstract, maar vrijheid zit hem in heel veel dingen. Klein en groot.

Dus laten we vandaag een beetje extra lief zijn voor elkaar. Stil staan bij degene waar dan ook op deze wereld die niet vrij zijn zoals ze dat graag zouden willen en stil staan bij hoe fijn het is dat jij wel vrij kunt zijn. Adem lekker diep in en doe vandaag iets waar je extra blij van wordt. Ik heb dat al gedaan en ga dat ook doen. Want ik begon met een heerlijk ontbijt met bakje koffie, gevolgd door een heerlijk rondje hardlopen, gevolgd door een lekkere brunch. Daarna ging ik lekker even wandelen met mijn lieve bruinoog. Ja. Vrijheid vind ik voor mezelf overal. En daar ben ik heel erg blij mee. Free your mind. Go out. Explore. Do what you love and love what you do.

I love to run. My smile on 5th may 2016

Doen waar ik blij van wordt. Dat is voor mij vrijheid!

Voor mij het ultieme gevoel van vrijheid? Het durven zijn van wie ik wil zijn. Mezelf durven zijn. Kunnen doen waar ik gelukkig van wordt, zonder hierin geremd te worden. Niet door mezelf, maar zeker niet door anderen. Dus, waar wacht jij vandaag nog op? En hoe vier jij joúw vrijheid?

header blog 5 mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *