Meteen naar de inhoud
Home » #TIPS: Jouw ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd!

#TIPS: Jouw ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd!

De ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd

De ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd. Daar ga ik het over hebben. Nou, míjn ultieme checklist, dan. Die ik met jóu deel. Met zo’n 50 benodigdheden en af te vinken zaken vind ik hem behoorlijk compleet.

Dit weekend staat er wellicht een belangrijke wedstrijd voor je deur of ga je genieten van een leuke hardloopwedstrijd, dichtbij of wat verder weg. Dit kan de nodige stress (en gezonde spanning) met zich meebrengen. Daarnaast is het (bij mij in ieder geval) altijd de vraag: vergeet ik niet iets?! Zeker omdat ik met mijn hoofd vaak al bij de wedstrijd of run ben en niet bij wat ik wel of niet mee moet nemen. Met deze ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd, van A(sperines)-Z(onnebrand) vergeet jij hopelijk niks. En met deze ultieme checklist is hopelijk de stress weg en alleen de gezonde spanning nog aanwezig. Mocht jij denken: hey, dit staat er niet op, laat me dit dan gerust weten! Want dan wordt mijn eigen lijst OOK weer completer ;-)!

Vooraf

Vooraf is het belangrijk om te kijken wat het weer gaat doen. Nederland is qua weer namelijk énorm wisselvallig, dus is vaak niet handig. Maar goed, check het weer vooraf en check ook wat de verzorging tijdens de run is. Daarnaast, kijk meteen even naar beneden.. zijn je teennagels een beetje bijgewerkt? Nee? Doe dat dan snel even, want zeker met lange afstanden en broeierige schoenen wordt dit anders een enorme blaar, of met wat mazzel een kolonie aan blaren. En die zijn NIET fijn. En als je dan toch bezig bent.. een nagelvijltje voor een haaltje in je tas gooien is ook geen overbodige luxe.

Dus vooraf?

 1. Check het weer
  1. Bij warm weer: een petje, sportzonnebril en zonnebrand en vaseline tegen schuurplekken. En slippertjes voor na je race zijn ook welkom, trust me! En soms is een zweetbandje ook geen overbodige luxe.
  2. Bij koud en nat weer: een petje en extra bescherming (vuilniszak / jasje / poncho en in de winter handschoentjes)
 2. Vergeet niet je teennagels te checken
  1. En gaat het dan toch mis? Iets van (blaren)pleisters zijn ook zo gepakt.
 3. Neem een nagelvijl mee
 4. Print je checklist uit en ga gewoon ouderwets afstrepen
 5. Bonus tip: check of je favoriete outfit wel schoon is, zo’n 2 dagen voor de wedstrijd ;-).

Bij mooi weer is een petje ideaal!

Om aan te doen en op te smeren

Bij een hardloopwedstrijd vind ik het altijd erg belangrijk om de juiste kleren aan te hebben. Het moet bij mij niet te strak zitten en te dik qua stof zijn, als het om lange afstanden gaat, maar ook niet te los dat mijn startnummer langs mijn armen gaat schuren. Qua broekje vind ik het persoonlijk fijn dat er een rits/zakje in zit en bij langere afstanden neem ik gelletjes mee en dus staat standaard mijn SPIbelt op de mee te nemen spulletjes lijst. Als je twijfelt over het weer, neem dan gewoon een extra set mee! Vergeet ook niet bij warme dagen, je van tevoren wel even wat warmer aan te kleden. Een joggingbroek over je short is zo gedaan en dit voorkomt vooraf (en achteraf) dat je te veel afkoelt. Ik houd zelfs rekening met mijn type ondergoed, dit moet niet schuren en moet niet te veel zweten of irriteren. En ik neem ALTIJD extra ondergoed mee…

Dus welke zaken er ook op mijn checklist staan?

 1. Ondergoed (sportBH en onderbroek / string (en voor de mannen; die hebben alleen een boxer nodig..)
 2. Bovenkleding: tanktop, t-shirt of longsleeve en eventueel een vest
 3. Onderkleding: short, 3/4 legging of lange legging
 4. Over je outfit heen: een set om je warm te houden
 5. En uiteraard, de juiste sokken en schoenen! Want om nu sokken te dragen waarbij je blaren krijgt of schoenen die net niet fijn zitten. Een NO-GO! En mijn advies; doe nooit je nieuwe mooie schoenen aan, maar loop een wedstrijd lekker op gedragen schoenen.
 6. En voor all the ladies (en sommige mannen): HAARELASTIEKJES. En gooi een paar extra van die krengen erin. Want knappen doen ze ALTIJD. Ik draag standaard 2 elastiekjes om m’n arm, just in case…
 7. Een SPIbelt voor je gelletjes ; en uiteraard je gelletjes / sportdrankjes
 8. Ik gooi ook altijd WC papier / zakdoekjes in m’n SPIbelt. Voor in de Dixies en onderweg…

Bij warm weer is een zonnebril geen overbodige luxe!

 

Ik probeer altijd van tevoren mijn complete outfit uit te denken / klaar te leggen, zodat ik niks vergeet 🙂

Lets get digital.

Het is niet normaal hoeveel apparaten ik de avond voor een wedstrijd aan de lading leg, tegenwoordig. Unpluggen is een motto wat zó dan niet van toepassing is op mij. Dit is dan ook mijn eerste tip: zorg ervoor dat al je apparaten opgeladen zijn. Daarnaast is het handig, dat je voor de zekerheid laadkabels meeneemt, als je wedstrijd inclusief een overnachting is, of wanneer je verwacht dat voordat je wedstrijd begint je door je zenuwen al 100 familieleden en vrienden hebt lopen stalken en je telefoon leeg is.

Wat ik voor apparaten mee sleep?

 1. Mijn Bose oordopjes (check van tevoren of je nog blij bent met je playlist).
 2. Mijn hardloophorloge(s), bijvoorbeeld mijn Polar V800 of M430. Voor de zekerheid doe ik hem gewoon al om voordat ik weg ga, en gooi ik een reserve in mijn tas.
 3. Eventueel mijn laadkabel voor de sporthorloges.
 4. Mijn mobiele telefoon.
 5. De laadkabel voor mijn mobiele telefoon.
 6. Een powerbank, zodat als er geen stroom is ik toch alles kan opladen. Zeker als ik ver weg ga; bereikbaar zijn vind ik belangrijk!
 7. Mijn hartslagmeter ; mijn hartslagband Polar H10 of Polar OH1.

Startnummer.. ook erg handig 🙂

Bij warm weer is de SPIbelt met extra flesjes ideaal!

Vergeet ook niet

Nu denk je dat je er bent? Nou. Mooi niet :)! Ook deze zaken mag je zeker niet vergeten!

 1. Eventuele carbloader of andere sportvoeding die je voor je race nog neemt.
 2. Je eventuele bewijs van inschrijving en startnummer.
 3. Speldjes voor je startnummer.
 4. Een vuilniszak of poncho voor de regenachtige dagen (maar gooi die gewoon lekker standaard in je tas!).
 5. Een reserve paar schoenen kan nooit geen kwaad.
 6. Vergeet je legitimatie niet.
 7. Je pinpas en kleingeld is ook altijd handig.
 8. Neem sowieso een flesje water mee en een banaan ; zodat je dit van tevoren nog opdrinkt en eet!
 9. Paracetamol.. because you never know.
 10. Als je ergens overnacht, vergeet dan niet de belangrijkste zaken voor je overnachting zoals; tandenborstel, douchespullen, pyjama, misschien wat make-up en wat te lezen, bijvoorbeeld.
 11. Als je twijfelt of tegen een blessure aan zit, dan is sporttape een uitkomst en zou je dit ook mee kunnen nemen. Waarbij ik zelf nooit zou forceren, maar soms helpt sporttape bij ondersteuning van een klein kwaaltje.
 12. Draai van tevoren je planning uit zodat je niet voor verrassingen komt te staan; waar kun je parkeren, waar moet je je eventueel melden voor de start, etc.
 13. Wat eten en drinken voor achteraf. Vaak kun je wel wat kopen, maar het is altijd lekker om een proteinedrankje of wat te knabbelen bij de hand te hebben.
 14. En wellicht vind je het prettig om je om te kleden achteraf, vergeet dan je ‘gewone‘  kleren niet.
 15. Daarnaast is je favoriete deo ook geen overbodige luxe ;).

 

Een banaan is altijd lekker voor de start.

De totale “ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd” 😉 

Nu is het altijd het fijnst wanneer je gewoon even kunt ‘vinken’, daarom heb ik de gehele checklist die ik gebruik voor je hier onder elkaar gezet. Ik hoop dat je er wat aan hebt!

 1. SPIbelt (of sommige hebben een voorkeur voor een waterzak / hardlooprugzak met drinksysteem bij langere afstanden)
 2. Muziekapparaat (iPod, etc.)
 3. Update je playlist (na punt 2, of course)
 4. Oordopjes
 5. Hardloophorloge (en lader)
 6. Bewijs van inschrijving / startnummer / speldjes
 7. Korte broek (met zak ) / 3/4 tight of lange broek
 8. Juiste ondergoed (en reserve ondergoed)
 9. Juiste sokken (en reservesokken)
 10. Sportvoeding
 11. Tanktop / t-shirt of longsleeve
 12. SportBH
 13. Haarelastiekjes / haarband / haarlak
 14. Nagelvijl / geknipte (teen)nagels
 15. Compressiekousen
 16. Eventueel telefoonhouder
 17. Hartslagmeter
 18. Voedingssupplementen / vitamines / bietensap
 19. Vuilniszak of poncho
 20. Schoenen en reserveschoenen
 21. Vaseline
 22. Paracetamol
 23. Petje
 24. Reserve outfit / extra outfit
 25. Douchespullen bij overnachting + pyjama + tandenborstel + douchespullen
 26. Powerbank
 27. Telefoon + telefoonlader
 28. Legitimatie
 29. Planning reizen
 30. Treinkaartjes / OV-kaart mits je met het openbaar vervoer reist #reisjefit
 31. Fysio tape
 32. Handdoek
 33. Pinpas
 34. Kleingeld
 35. Eten / drinken (banaan, Liga, proteinedrankje)
 36. Zonnebril
 37. Slippers
 38. Gelletjes / Magnesium / Guarana shot
 39. Carb loader
 40. Je sleutels (je wilt ook weer thuis komen ;)) (tip: als je alleen je huissleutel mee neemt, kun je die ook aan je veters knopen)
 41. Bidon met drinken
 42. Deodorant
 43. (Blaren)pleisters
 44. Bij een nachtrun: verlichting
 45. Handschoenen voor in de winter
 46. Zweetbandje(s)

Bedenk goed welke schoenen je aan wilt doen :)!

Eten is altijd een goed idee!

Zo. Nu ben JIJ hopelijk klaar voor je volgende race en hoef je niet te stressen, alleen maar te genieten! Dit betekent alleen maar je goede humeur nog inpakken en gaan met die banaan!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd… ik kan niet meer zonder m’n eigen lijstje en leg deze elke wedstrijd klaar om af te vinken :-).

PS. Deze blog draag ik op aan Celeste, die morgen haar eerste marathon gaat rocken en die nu in ieder geval geen blauwe tenen / blaren heeft door te lange teennagels ;-).

Wat mag er absoluut niet op jouw ultieme (hardloop)checklist ontbreken?

3 reacties op “#TIPS: Jouw ultieme checklist voor elke hardloopwedstrijd!”

 1. Pingback: Raceverslag TCS Amsterdam Marathon 2017 – Celeste_love2run

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *