Meteen naar de inhoud
Home » Having your own back.

Having your own back.

Do you have your own back? Zo’n lekkere cliche uitdrukking “I Have my own back” hoor je natuurlijk vaak. Dan vaak gecombineerd met een cheezy foto van iemand met een te gespierde rug. Omdat ik natuurlijk nu als sportieve blogger mezelf natuurlijk wel moet stereotyperen kan ik niet in deze trend achterblijven en dus toon ik met trots mijn rug. OK. Dat was mijn blog, tot de volgende keer! Goed, nee, dat was natuurlijk even en grapje. Maar wel meteen een goed bruggetje. Het begin dan: Having your own back.

Wat is dan having your own back (voor mij)

De afgelopen jaren ben ik altijd op zoek geweest naar een balans tussen ‘het beste willen doen’, ‘het beste willen zijn’, ‘de beste voor een ander willen zijn’, ‘voor niemand onder doen’ en nog meer wat in datzelfde straatje past. Als je daarmee bezig bent dan is het natuurlijk makkelijk om soms jezelf te verliezen. Op een gegeven moment dans je dan wellicht wat te letterlijk naar de pijpen van een ander. Het is op zich best prima om je zo nu en dan in te schikken of je te conformeren aan iets omdat dit een relatie ten goede komt, maar ik denk dat het belangrijk is om niet jezelf kwijt te raken of jezelf te verloochenen. Want dan gaat je eigen vlammetje langzaam uit. Je moet voor jezelf durven opkomen; op de fysieke en geestelijke manier. Want als je lichamelijk en geestelijk sterk durft te zijn, dan denk ik dat je je eigen mannetje het beste kunt staan en het beste ‘your own back’ kunt hebben.

Voor mij betekent dus ‘having your own back’  het volgende (en ik som op in bullets omdat ik niet vind dat het meteen in de breedste definitie in één zin past. Bovendien valt er eigenlijk veel meer onder, dus dit zijn wellicht meer voorbeelden dan de voor mij ultieme definitie).

 • Doen daar waar je gelukkig van wordt (in mijn geval is dit een perfecte balans tussen werk, sport, liefde, geluk, passie, familie en het leven!).
 • Doen daar waar je een beter mens van wordt (voor jezelf en anderen) (trust me; door het sporten ben ik echt een beter mens en kan ik beter relativeren! Niet alleen lichamelijk ben ik fitter, maar ook mentaal heft het bij mij blokkades op).
 • Je mening durven geven (gevraagd en soms ook ongevraagd) (doe ik dus ook deze blog weer).
 • Niet bang durven zijn om je beste ik te zijn ; je hoeft je echt niet onder te doen of te verontschuldigen voor anderen (klinkt plausibel, maar wat als ik vertel dat ik me altijd ‘klein’ moest maken om te kunnen / mogen conformeren aan een groep of individu? En ik deed dat dan ook nog!)
 • Probeer jezelf altijd te verbeteren, maar sta ook stil bij wat je bereikt of bereikt hebt (ik leg mijn eigen lat altijd heel erg hoog, waardoor ik vaak een momentum vergeet. Nu probeer ik daar vaker bij stil te staan. Vier je successen!)
 • Durf ‘nee’ te zeggen en durf ook in gevallen juist ‘ja’ te zeggen waarbij ‘nee’ de makkelijkste weg is. Maar zeg alleen ‘ja’ als dit uiteindelijk jezelf als persoon versterkt of zal verreiken.
 • Geef niet op als iets een keer niet in een keer lukt, maar keep on going als je weet dat dit jou uiteindelijk gelukkig(er) zal maken.
 • Wees niet bang voor de mening van anderen, bekritiseert zal je toch worden.
 • Laat anderen lekker over jou roddelen. Zit jij er mee? Nee; waarschijnlijk zitten ze meer met zichzelf en projecteren ze dat op een negatieve manier richting jou (of vele anderen!)
 • Dare to speak your mind: als mensen daar niet mee om kunnen gaan dan moet je wellicht daar afscheid van nemen. Een goede dialoog of discussie zou een band in feite alleen sterker moeten kunnen maken.
 • Sport voor jezelf. Niet voor een ander. Doe datgeen waar jij gelukkig van wordt. Dat er mensen zijn die 6 dagen krachttraining doen en cardio verafschuwen? Ik heb er respect voor. Want als ik al een dag niet hardloop ben ik al een chagrijnig stuk. Al moet ik zeggen dat ik gewichten ook super leuk vind. Alleen ben ik daar niet goed genoeg in. Zie ik mezelf met 2x 8 kg en iemand naast me met 2x 16 kg #kanikniethebben.
 • Durf nieuwe uitdagingen uit te gaan; die maken je vaak alleen maar sterker.

“I might only have one match
But I can make an explosion”

Tijdens het schrijven van deze blog werd ik getriggerd naar de songteksten van een van mijn favoriete nummers van dit moment (Rachel Platten – Fight Song). Deze tekst gaat voor mij over wat jij kunt bewerkstelligen. Zolang JIJ er maar in gelooft. Daar begint het. Have some faith. Durf voor jezelf op te komen. Voor dat waar jij gelukkig van wordt. En wacht maar af wat jíj dan straks bereikt!

Voordat ik mijn inhoudelijke stuk afsluit wil ik nog wel even met trots deze foto tonen. Een tijdje geleden geschoten door Jan de Wild. Ik vind dat hij kracht en sereniteit uitstraalt en ben er erg trots op. En hij sluit mooi aan bij de letterlijke kop van deze blog. Dus toon ik hem toch (al ben ik ook nerveus, want ik weet dat dit niet de rug is waar iedereen gemiddeld mee pronkt, iets met missende ‘gainz’ enzo, maar dat boeit me niet, want I have my own back, daar begon ik mee, toch?)

I have my own back. Door Jan de Wild (2016).

I have my own back. Door Jan de Wild (2016).

Ja. I think I have my own back. Nog niet altijd en overal, maar ik werk er wel aan. Als het kan elke dag. Lichamelijk en geestelijk. En ik hoop dat door mijn blog jij ook vandaag nog voor jezelf zult opkomen. Ga naar buiten als jij daar zin in hebt. Of blijf lekker een avondje juist bankhangen. Het maakt niet uit. Als je datgeen wat je doet maar doet om jezelf te versterken en om jezelf te kunnen zijn. Want als je het beste uit jezelf haalt, dan ben je ook een betere persoon voor de naasten die je lief hebt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *