Meteen naar de inhoud
Home » Mijn mooiste sportmomenten van 2020!

Mijn mooiste sportmomenten van 2020!

Mijn sportjaar 2020 jaaroverzicht

Het is alweer de laatste maandag van het jaar. Wat is het toch al met al een gek jaar geweest. Aan de ene kant voelt het alsof het voorbij is gevlogen, aan de andere kant vind ik toch, als ik terug kijk op een aantal momenten, het alweer als een eeuwigheid geleden voelen.

Op deze laatste maandag van het jaar leek het me leuk  om terug te kijken op mijn mooiste sportmomenten van afgelopen jaar en voor jullie een jaaroverzicht te maken van deze mooiste momenten.

Want hoewel het voelt alsof alles ‘niet normaal’ was, de leukste en mooiste races niet doorgingen, heb ik toch het gevoel dat ik alles uit het jaar heb kunnen en mogen halen. Deze 11 sportmomenten in mijn jaaroverzicht zijn daar wat mij betreft echt tekenend voor.

En in goede gezondheid. En dat is toch wel het allerbelangrijkste.

Dit was míjn sportjaar
2020!

1. Solo Marathon | 10 April 2020

Voordat mijn dochter een jaar zou worden, wilde ik heel graag eigenlijk toch wel weer een marathon lopen om mezelf en mijn lijf te kunnen ‘bewijzen’. Eigenlijk natuurlijk nergens voor nodig, maar dat gevoel had ik gewoon. Een kleine week voor ‘M-Day’, kwam ik met het idee aanzetten bij manlief. Onze dochter zou dan even een paar uurtjes naar opa en oma gaan. Ook een unieke situatie, want wij nemen eigenlijk overal onze dochter mee naar toe (werk etc. uitgesloten natuurlijk). Zo gezegd, zo gedaan. Manlief op de fiets; waterdrager en geldrager en ik lopen. En het ging echt fantastisch! Ik ging er in zonder echte verwachtingen (wel met een schema, wat ik professorisch aan mijn man zijn fiets had geplakt, met eindtijd 3.50 waar ik mijn man vroeg om op te letten of ik dat nog ging halen; maar ik hoefde alleen ‘ja’  of ‘nee’ te horen). Het ging echt súper. De tijd vloog echt voorbij. Ja; natuurlijk is het een marathon en já, natuurlijk deed het bij KM 37 wel even pijn, maar doordat het zo gezellig samen was, voelde het heel ontspannen.

Na 42,5 KM en 3.33.58u zette ik mijn hardloophorloge uit. I DID IT! Mijn (Solo) Marathon, een klein jaar na de geboorte van ons allermooiste meisje. 

Bij de finish van mijn solo marathon! Ook aan stoepkrijt had ik gedacht, haha.
Ik denk rond de 25 – 30 kilometer

2. PR 5 KM | 25 April 2020

De Digitale Runs vlogen je om de oren in maart/april/mei. In April wilde ik mezelf tijdens de Corona Solo Run op de 5 KM graag uitdagen. Ook hier ging ik met niet te veel verwachtingen in, maar probeerde ik wel lekker maximaal te gaan, zonder de controle over m’n ademhaling te ‘verliezen’. Ik deed een ‘heen en weertje’; mijn vertrouwde route heen en toen ik net over de helft was weer terug, zodat ik niet te weinig meters zou maken.
Eindresultaat: 5,04 KM in 21.17 min. Een PR! En volgens mij eindigde ik rond de 10e plaats bij het evenement. Trots!

3. 2e beste tijd op Halve Marathon | 19 april 2020

Ruim een week na de marathon had ik me ingeschreven voor een digitaal evenement van Marathon Princess / Marathon Travels; de virtuele halve marathon. Omdat ik ruim een week geleden de marathon had gelopen, wilde ik niks forceren. Maar; ik wilde wel ‘knallen’. Dus toch gekeken wat er in zat, zonder in de ‘race’ op mijn horloge te kijken. Ik ging en begon lekker te dwalen. Dat ging eigenlijk heel goed, totdat ik na ongeveer 18 km last van mijn darmen kreeg (iets nadat ik mijn gelletje had genomen). De laatste kilometers waren dus wat afzien, maar ik eindigde met mijn tweede beste tijd op deze afstand óóit!
Eindresultaat: 21,13 km in 1.38.37u

4. Midwinter Marathon Apeldoorn 25 KM | 2 Februari 2020

Ik wil al jaren graag meedoen aan de Midwinter Marathon Apeldoorn, de 25 KM editie (Asselronde). Een afstand die me aan de ene kant heel erg aantrekt, maar ook afschrikt. Zeker gezien het heuvelachtige parcours. 2019 eindigde ik na een blessure in een soort van opbouwfase, waar ik 2020 ook mee startte. Ik wist dus niet of mijn lijf het aan zou kunnen. Toch had ik de laatste weken al best vaak een paar rondjes gemaakt op de Sallandse Heuvelrug en had ik dus voorzichtig aan wat vertrouwen gekregen in de heuvels. Last minute dus een startnummer overgenomen en naar Apeldoorn gecrosst.

Vlak voor de start dacht ik; of ik ga lekker rustig lopen (ik liep bij o.a. Wesley en Jonathan), maar vlak na de start bedacht ik me; eigenlijk wil ik 5’00” proberen en dus onder de 2 uur eindigen. Ondertussen zie ik je al rekenen…. Want tjah 25 KM binnen de 2 uur is dus níet die pace van 5’00”, maar toch écht iets sneller. Heb ik gewoon de hele race geen rekening mee gehouden. Op een gegeven moment dacht ik: hey: misschien gaat het me lukken! Maar het deed ook pijn. Vooral het stuk rond 18 km, dat je heel saai een stuk snelweg/N-weg omhoog moet en dus niet meer vol in de mooie natuur zit. Gelukkig kreeg ik daar een gelletje en bleef ik doorbijten. Uiteindelijk finishte ik ook deze race weer boven verwachtingen!
Eindtijd: 25,27 km in 1.57.01u (al zijn er 2 uitslagen; 1.56.59 via de link en 1.57.01 via de normale uitslagen).

5. PR Singelloop Enschede | September 2020

De Singelloop Enschede is een mijn ‘thuiswedstrijden’; deze race loop ik vanaf 2016 eigenlijk elk jaar (behalve in 2018, want tjah toen was ik zwanger en heul misselijk haha). Dit jaar was ik ook weer aan het kwakkelen vanaf mei / juni met wat blessures en dus had ik bij deze thuiswedstrijd ook weer dubbele gedachten. Uiteindelijk besloot ik op de dag zelf te willen gaan knallen om te kijken wat er in zou zitten. En dat heb ik gedaan! Het was wel zwaar (het is altijd warm haha), maar ik dacht; geen last van m’n benen, geen last van m’n darmen, ik ga dit gewoon rócken! Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met de race/afstand door het weer en door de afstand (ik vind 8,05 km gewoon echt lastig in te delen). Ik werd uiteindelijk snelste dame van de bedrijvenloopsters, vond ik ook wel erg leuk. En ik liep ruim 1,5 minuut van mijn PR op dit parcours af!

2016 = 37.32 min
2017 = 35.51 min
2018 = zwanger
2019 = 36.33 min (mijn kleine meisje was toen net 5 maand oud)
2020 = 34.15 min

6. Alle dag hardlopen op vakantie | Augustus 2020

Tijdens onze zomervakantie naar Curaçao dit jaar, wilden manlief en ik graag elke dag lopen, voordat de dag zou begonnen. Dat was organisatorisch wel wat plannen, maar we hadden echt een mooi schema samen. Tussen 6 en 7 was ik elke dag wakker, dan voedde ik mijn meisje, die kon dan nog weer even spelen/slapen en ik ging lopen.

Na terugkomst ging ik dan ontbijten met ons meisje en kon manlief lopen. Dit was genieten omdat we heel veel van een mooie omgeving zagen, lekker konden bijkleuren én ook behoorlijk wat conditie opbouwen, want dat bleek wel tijdens mijn vijfde punt op deze lijst, die vlak na onze vakantie was.

7. Winterloop Enter 3e Prijs | Januari 2020

Het jaar startte op sportief gebied eigenlijk al super goed! Het eerste weekend van het jaar was er in Enter een Winterloop. Hier kwam ik de avond ervoor achter. Toen snel afgestemd met manlief of ik kon meedoen en vlak voordat ik weg ging belde m’n moeder met ‘wat doe je vandaag’? Toen uitgelegd dat ik net had besloten mee te doen aan een lokale hardloopwedstrijd. Toen wilde ze graag mee aanmoedigen. Dat was super leuk; ik had mijn eigen mini fanclub met mijn moeder en dochtertje!

Die konden lekker warm in de sportschool wachten, terwijl ik toch boven verwachtingen de race liep. Ik had namelijk vlak na de start twee keuzes; of bij de koplopers aansluiten of in het veel tragere peloton erachter. Er tussenin vond ik geen optie; want het was koud en er stond veel wind. Dus een snelle beslissing zorgde ervoor dat ik gas bij gaf en uiteindelijk als 3e dame eindigde!
Resultaat: 10,3 km in 46.39 min

8. 1e Prijs Halve van Vroomshoop + Parcoursrecord | Maart 2020

Ook de eerste van maart deed ik weer met een redelijk lokale wedstrijd mee, waar ik pas ook weer last minute achter kwam. Ik voelde me niet helemaal topfit, maar wilde graag een halve marathon afstand lopen en ik vond dit evenement, de Halve van Vroomshoop, wel een mooie stok achter de deur om niet bij 12 km ofzo al af te haken. Het was een mooi, maar best zwaar parcours door weilanden, bos, stukje asfalt.

Ik had al gauw door dat ik redelijk voorop liep, maar twijfelde even of ik tweede of eerste was. Uiteindelijk dacht ik; volgens mij ben ik echt eerste! Maar dan moet je nog voor je gevoel zo’n eind… toen ik op een gegeven moment ineens mijn moeder zag (die besloot me spontaan aan te moedigen!) kreeg ik wel even een brok in mijn keel, maar wilde ik nog meer de race goed eindigen.


Ik eindigde de race eerste én met een parcoursrecord, dus ging met 50 of 100 euro naar huis! Was dat even een leuke besteding van mijn zondag!
Resultaat; 21,1 km in 1.40u

9. Op elke plek waar je komt kunnen hardlopen

In 2020 heb ik niet alleen genoten van alle evenementen (solo of in groepsverband) die ik wel heb kunnen doen, maar ben ik ook andere plekken om te lopen nog meer gaan waarderen. Ik pak altijd al als eerste mijn hardloopschoenen in de koffer in, maar toch op de een of andere manier voelde het dit jaar nog meer als een voorrecht om op plekken anders dan thuis te kunnen hardlopen. Zoals bijv. om en nabij Beekse Bergen; of tijdens een weekendje weg in Duitsland.

10. Mijn (zwangere) zusje aan een PR geholpen op de 10 km

Samen en toch alleen! Tijdens deze periode liep ik heel wat fijne rondjes samen met mijn zusje, die op het moment van schrijven 28 weken zwanger is. Ze heeft echt de smaak te pakken met hardlopen en had als doel een 10 KM gesteld. Ik was heel blij dat ik met haar mee kon lopen toen ze een PR liep! Dat was echt heel leuk en genieten. De laatste keer dat we samen een wedstrijdje konden lopen, was immers al even geleden.

11. Alle eigen gelopen rondjes en kilometers

Het lijstje sluit ik graag af met alle overige rondjes en kilometers die ik afgelopen jaar heb kunnen maken. Hoewel ik het jaar in ‘recovery’ startte en rond mei/juni ook weer een beetje geblesseerd raakte, voel ik me bevoorrecht en heel erg blij met elke kilometer en al die mooie rondjes die ik heb kunnen maken.

Samen (bijv. met mijn zusje en mijn dochtertje in de wagen, of met mijn man) of lekker écht alleen. Het afgelopen jaar zorgde voor nog meer besef hoe veel ik van hardlopen houd en hoe blij dit me maakt.

Dat  ik dit, ondanks alles, ben kunnen blijven doen, vind ik eigenlijk het mooiste van afgelopen jaar, al is dit natuurlijk niet in één moment te vatten.

Waar mijn jaar 2020 qua hardloop kilometers op eindigt? Ik heb mijn jaardoel bereikt (die ik eigenlijk pas in november stelde, haha), maar het is de komende dagen nog wel even wachten op de ‘eindstand’. Deze zal ik natuurlijk nog delen!

Wat was jóuw mooiste sportmoment van afgelopen jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *