Meteen naar de inhoud
Home » #RACE : Marathon Rotterdam Stats

#RACE : Marathon Rotterdam Stats

Ik vond het na mijn woordelijke verslag van de Marathon van Rotterdam eens tijd om de statistieken onder de loep te nemen. Want hoe zag de data er eigenlijk uit? Klopte deze met het feitelijk gevoel dat mijn lijf af gaf aan signalen? Of zaten hier hele gekke verschillen in? Normaliter kijk ik de statistieken niet zo erg na, maar het voordeel van mijn Polar horloges is dat ik ze kan koppelen aan Polar Flow. Of ik nu met mijn Polar V800 of mijn Polar M430 loop; alles wordt opgeslagen op hetzelfde account. Nu kon ik na de afloop van Rotterdam dus precies zien hoe deze race is verlopen. Als echte cijfer geek vind ik het enorm interessant!

Grappig om te zien dat mijn Polar M430 aan gaf dat ik 42,7 Km had gelopen, i.p.v. de 42,2 km. Dit kan te maken hebben met het feit dat ik net anders heb gelopen dan ‘het snelste parcours’, maar natuurlijk kan er ook ergens anders een afwijking door zijn gekomen. Ik noteer gewoon 42,2 km ;-)!

Foto: direct na de finish mijn Polar M430 op stop ;-)! 

Mijn Polar had ik goed geklopt op de ‘officiële’ eindtijd, die 3:38:50 was (officiële apptijd 3:38:48). Meestal zit er inderdaad een paar seconden verschil tussen mijn klokken en de finish.

Kilometers – funny facts

Ik vond het voor mezelf wel eens leuk om te kijken wat mijn 10 snelste en 10 langzaamste kilometers waren in deze wedstrijd, ondanks dat ik redelijk constant heb gelopen zit er toch wel 16 seconden tussen mijn snelste en langzaamste kilometer, wat toch nog wel een verschil is. Ik vind het lastig in te schatten wat de verschillende kilometers zouden zijn, ik denk sowieso dat ergens tussen de 34 – 38 er tussen zal zitten, maar ook zeker de eerste kilometer omdat we gewoon niet weg konden komen. Qua snelste kilometer zal sowieso de laatste kilometer er tussen zitten, toen heb ik nog even alle remmen los gegooid en kon ik er echt nog wel even een klein beetje snelheid uitpersen 🙂

Zoals jullie kunnen zien had ik toch wel met mijn gevoel een aantal kilometers goed. Grappig dat kilometer 16 de een na langzaamste was. In de eerste helft heb ik wel een aantal keer gas terug genomen en dat is ook dan te zien. De overige kilometers verrassen me niet heel erg dat die allemaal in de dertig liggen. Qua snelste kilometers verrast me dus wel dat kilometer 34 een van de snelste is geweest. Dat ik toch in kilometer 3 nog zo snel heb gelopen heb ik totaal niet door gehad, maar dat zal ook nog een compensatie geweest zijn van de langzame eerste kilometer (idee was om op een gemiddelde pace van 5’19” te lopen, dus een achterstand moest gelijk na KM 1 worden ingehaald). Verder valt me op dat mijn snelste kilometers soms een lagere hartslag hadden (m.u.v. de snelste meters, die van na de 42 km…. wat eigenlijk geen volle KM was, maar goed). Goed, als cijfer nerd vind ik dit soort statistiekjes leuk om weer te zien :).

Hartslag, tempo, trap en pasfrequentie

Ik heb op het gebied van hartslag een best constante race gelopen. Ik zie wel aan de kilometers dat na KM 30 ongeveer mijn hartslag wel wat slagen omhoog ging, maar overal genomen heb ik best een constante race gelopen en met een gemiddelde hartslag van 169 ben ik ook echt niet ontevreden. Mijn pasfrequentie is ook erg constant gebleven en mijn tempo ook, al heb ik op het eind wel een lichte versnelling erin gegooid zoals je later kunt zien.

 

Mijn ‘lastige kilometers’.

In mijn blog over de marathon schreef ik  dat ik vanaf kilometer 34 ongeveer last kreeg van mijn benen. Ik vind het grappig om te zien dat ik juist in deze fase 2 behoorlijk snelle kilometers heb gehad, pas in kilometer 36 ging mijn gemiddelde tempo naar beneden met 5’13”. Pas na kilometer 40 ben ik weer wat gas gaan geven tot aan de finish. Ook is mijn gemiddelde hartslag niet veel hoger op dit punt dan kilometers ervoor, dus blijkbaar was er ook een stuk mentale vermoeidheid . In de grafiek zie je het punt van kilometer 34, de pasfrequentie, de stijging/daling, het gemiddelde tempo. Geen gekke dingen en best een prima kilometer, dus!

 

In de tabel hieronder zie je het verloop van mijn hartslag, ik heb dus m.u.v. de laatste kilometers eigenlijk keurig in zone 4 gelopen! Pas toen ik het tempo wat opschroefde kwam ik in een hogere zone. Maar aan de andere kant zie je ook dat mijn tempo niet op mijn maximale tempo lag. Ik had ook een mooi constantie trap en pasfrequentie zoals ik al schreef.

 

De officiële website gaf deze tijden weer, ik liep ook nog eens een kleine ‘negative split‘. Dit vind ik altijd het fijnst lopen (je loopt de tweede helft van je race dan sneller dan je eerste helft).

En altijd leuk om de route kaart te zien van hoe je helemaal gelopen hebt:

Ook gaf de officiële website in de afstand mooi weer dat ik een behoorlijk stabiele race heb gelopen. Het voelde ook wel redelijk constant, behalve na km 34, toen was het echt even standje wilskracht, maar uiteindelijk heb ik het voor mezelf wel goed gedaan vind ik :-)!

Nou, dat was een erg technische en feitelijke blog, maar ik vind het zelf enorm tof wanneer ik mijn workouts en races kan tracken. Ik kan eigenlijk niet meer voorstellen dat ik géén sporthorloge had, haha. Niet gemeten = niet gebeurd ;-)! Ik ben ook heel erg benieuwd naar jullie ervaringen, stats en ins- en outs dus laat gerust een berichtje achter, lijkt me erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *