Meteen naar de inhoud
Home » Januari: een mooie start van een nieuw (hardloop)jaar!

 Januari: een mooie start van een nieuw (hardloop)jaar!

 

Het is al weer 4 februari 2017. Een mooie start was januari zeker. Wat gaat de tijd toch snel. Niet alleen ging 2016 super snel, ook de eerste maand van het nieuwe jaar is voorbij gevlogen. Een jaar dat hopelijk veel mooie dingen gaat brengen. Waar ik ben gegaan voor een mooie start, om toch een beetje van het gevoel van het einde van 2016 af te komen. Vanaf eind september 2016 ben ik namelijk al vechtende in herstel tegen een spierscheur, die ik op liep tijdens mijn droomwedstrijd van dit jaar: de halve marathon in Disneyland Paris. Maar goed, flashforward: na deze tijd begon ik te vechten voor mijn herstel. Elke dag. In december kon ik al weer wat kilometers (hard)lopen, maar in januari heb ik mezelf echt op de proef gesteld.

Een mooie start!

Het maximale uit de dag, en het maximale aan de kilometers proberen. Uiteraard deed ik weer mee met de challenge van GirlsLove2Run, maar nog meer ging ik de uitdaging met mezelf aan. Want ik merkte dat, hoewel ik fysiek nog lang niet op mijn oude niveau zit, er mentaal ook een enorme drempel aan zat te komen. Ik deed daarom mee aan de #DailyMileChallenge, omdat ik dacht dat dit me net wat zou helpen mezelf te pushen.

Nu zal ik jullie in deze blog niet vervelen met elke workout, maar zal ik er een aantal highlighten die me bij zijn gebleven. En dan wat korte en middellange termijn doelen benoemen die ik voor mezelf heb gesteld.

Laat ik beginnen met de mijlpaal in januari, deze kwam aan het einde van de maand, namelijk op zondag 29 januari. En daarna vlieg ik kris-kras door deze maand heen :).

Zondag 29 januari
Vandaag ging ik weer op pad voor een duurloop dag. Ik wilde minimaal 10 kilometer hardlopen. Ik heb veelal de laatste tijd het gevoel dat ik ‘moet’ stoppen na een kilometer of 6, even op adem komen om daarna weer te gaan. Dat was vandaag ook zo. Maar toch, toen ik een kilometer of 8-9 er op had zitten dacht ik: waarom probeer ik niet die halve marathon vandaag. Eerst gingen de gedachten: laat ik voor de 15 km gaan. Toen ging ik rekenen en dacht ik: maar met dit rondje kom ik op de 18 km uit. Dat is bijna 20. En dus bijna de halve (I know, mijn brein werkt soms een beetje gek ;)). Maar goed ik denk: ik zie wel hoe ver ik kom. Na de 9 km ben ik gaan lopen en eigenlijk heb ik geen pauze meer gehad. En dus scoorde ik op deze zondag, die qua weer helemaal niet zo lekker was, een mooie 21,1 km en dus eindelijk die mijlpaal waar ik vanaf september 2016 niet meer aan toe was gekomen. Ik vond het mooi om met deze quote op deze workout terug te grijpen: “All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.” – Walt Disney.

IMG_1092

Woensdag 18 januari
Vandaag was het ook weer een test voor mezelf.. Alleen een onverwachtse. Na een rondje van 5 km in de ochtend ging ik  uit mijn werk snel boodschappen doen en de hond uitlaten. Een flink wandelrondje van 2,5 kilometer. Eenmaal thuis aangekomen trof ik mijn man aan in zijn sportoutfit… Resultaat: hup nog een rondje hardlopen! En dus maakte het toch een mooi aantal van ruim 10 kilometer.

IMG_0361

Dinsdag 24 januari
Waar je ups hebt, ontkom je niet aan downs. Hoewel ik merkte dat mijn lijf toch nog wel her en der protesteerde afgelopen maand (en dit zal het volgens de fysio helaas nog wel even blijven doen), was het dinsdag 24 januari helemaal dubbel raak. Ik ging met mijn man een rondje lopen met een resultaat: zeer been aan mijn kant en een zere schouder aan zijn kant. We voelden ons net even de ziekenboeg en braken ons rondje af, maar toch, we zijn wel weer lekker samen er op uit geweest. O, deze foto is niet van vandaag. Maar om het een beetje positief te houden wel even een leuke foto (wel van deze maand, dus dat telt dan wel weer… ;))

IMG_1025

Donderdag 19 januari
Donderdag 19 januari was voor mij een speciale dag. Vandaag gaf ik namelijk voor het eerst hardloop les! Mijn lieve moeder riep al maanden dat ze graag het hardlopen wilde gaan proberen, maar eigenlijk niet wist waar ze zou moeten beginnen. Ik heb natuurlijk aangegeven haar in elke fase te willen begeleiden en helpen (begon natuurlijk met het shoppen, gna gna…. Nadat ze zelf 2 complete setjes had gekocht en een paar vette ASICS Nimbus, kon ik natuurlijk niet achterblijven met ook een nieuw setje ;)), stonden we op donderdag 19 januari voor het eerst buiten voor een intervaltraining. En was ik na die tijd super trots! Haar doel? 5 kilometer binnen de 40 minuten. Mijn doel: haar daarbij helpen EN samen met haar deze tijd lopen, hand in hand de finish over. We hopen dat dit binnen een half jaar kan, maar forceren niks en kijken gewoon of het gaat lukken. Ik ben in ieder geval al super trots dat ze de eerste stap heeft durven te zetten.

IMG_0292

Maandag 1 januari
Laten we de maand afsluiten met de eerste dag van het nieuwe jaar. Het was nattig, vies weer, maar ik had zin om te lopen. Zin om 2017 fantastisch te starten. En dus ging ik. Nog niet aan een stuk, maar ik ging. En 16,2 kilometer later was ik terug. En ik dacht hierbij aan een quote van de grote Disney: “Do your best work – then try to trump it.” – Walt Disney. De toon was gezet voor de rest van de maand!

IMG_9035

Overall januari
De maand waarin ik op elke dag een of meerdere keren heb hardgelopen. De maand die ik af sloot met 261,33 kilometer. De maand waarin mijn afstanden varieerden tussen de 2,53 en 21,2 kilometer. De maand waarin ik mezelf vaak ben tegengekomen, maar mezelf ook moed heb durven inspreken.

Januari was bovendien net zo wisselvallig als mijn lijf. Ik heb gerend in een sneeuwstorm, gerend in de sneeuw, de volgende dag in de modder. Wat een variatie. Soms wist je niet wat je aan moest trekken. Handschoenen aan, handschoenen uit. Jas aan, jas uit. Maar het leverde ook wel weer een aantal mooie plaatjes op:

IMG_0119

lekker samen met de hond op pad!

IMG_9219

Liefde voor de sneeuw en het hardlopen 🙂

IMG_9390

Helemaal in mijn element: koud, maar droog, blauwe lucht en SNEEUW!

IMG_9392
SMILE if you can do what makes you happy 🙂

IMG_9485

Van wit naar groen….
IMG_9897

Sneeuwstorm houdt mij niet tegen :)!

IMG_9927

Mooie plaatjes buiten

IMG_9972

Keep on running! Ik heb in januari enorm veel in het bos gelopen met de sneeuw, dat was echt super!

Januari was voor de rest een maand waarin ik ook faalde in de volgende zaken

 • Ik besteedde te weinig aandacht aan de juiste voeding waardoor mijn energie peil veel te laag was.
 • Ik heb nogal wat ‘hamster’ dagen gehad met eten, waardoor ik rustig voor 10 dagen in een at, met als gevolg heel onprettige suikerpieken en dalen.
 • Ik twijfelde soms nog te veel aan mezelf, mijn lijf en kunnen en beperkte mezelf soms met negatieve gedachten.
 • Soms te weinig goede stretch oefeningen heb gedaan.
 • Door te veel werk (ik werk minimaal 42,5 uur per week, heb 10 uur reistijd, heb privé ook veel dingen te doen en zit midden in een verbouwing) ik soms de verkeerde prioriteiten stelde en dus te weinig de sportschool aan de binnenkant heb gezien (terwijl deze trainingen me alleen maar helpen om de looptrainingen nog beter te laten gaan!)
 • Ik nog steeds niet weer heb gezwommen (dit deed ik voor mijn blessure 2 keer in de week, maar in kader van ‘je kunt niet alles’ en verkeerde prioriteiten dit helaas ook nog niet gedaan. En speelt ook niet mee dat mijn energielevel 0 is geweest en ik normaal elke zondag om 8.30 al in het water lag :)).

Maar ook weer een maand waar(in) ik:

 • Voor het eerst weer een halve marathon liep op een dag (nog even benoemen!).
 • Ik ook weer stiekem begon te geloven dat met hard werken ik toch echt op m’n weg terug ben naar volledig herstel en dus ook mezelf wil blijven pushen.
 • Ik nog meer stil sta bij mooie EN minder mooie momenten, omdat beide je uiteindelijk sterker kunnen maken.
 • Heel veel leuke contacten heb gehad met mensen die ik via mijn hardlooppassie heb mogen leren kennen.
 • Elke dag heb kunnen hardlopen en ik een totaal van 261,33 kilometer liep. Nog lang niet het niveau van januari 2016, maar zeker progressie als je kijkt naar waar ik vandaan kom vanaf september 2016.

En een maand waarin ik de volgende korte- en middellange termijndoelen voor mezelf stelde:

 • Korte termijn: beter letten op mijn voeding.
 • Korte termijn: vaker naar de sportschool en meer variatie aan mijn trainingen toevoegen.
 • Korte termijn: proberen om aan een leuk aantal wedstrijden mee te doen. Ik wilde me eigenlijk nergens voor opgeven omdat ik niet 100% in vorm ben, maar wedstrijden gaat om meer dan een snelle tijd lopen. Het gaat ook erom dat je samen komt met mensen met dezelfde passie. Energie hiervan krijgt. Nieuwe omgevingen ziet. Dus: inschrijven, maar!
 • Middellange termijn: sterker lijf bouwen zodat ik helemaal blessurevrij ben en kan werken aan mijn mislukte doel van 2016: die hele marathon.

Ook ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe jullie het jaar zijn gestart en welke fysieke en- of mentale uitdagingen je voor jezelf bent tegengekomen en misschien nog wel leuker: wat voor toffe dingen staan er voor JOU in 2017 in het verschiet? Laat dus graag een berichtje achter, leuk!

Liefs Patty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *