Meteen naar de inhoud
Home » #VOEDING : Voeding op DE marathon dag zelf (voor, tijdens en na de wedstrijd!)

#VOEDING : Voeding op DE marathon dag zelf (voor, tijdens en na de wedstrijd!)

In mijn vorige blog schreef ik over de 4 categorieën waarin ik mijn voeding had opgedeeld voor de laatste 3 dagen tot op de wedstrijd dag zelf. In de vorige blog kon je alles lezen over de 3 dagen stapelen, in deze blog geef ik een overzicht van de voeding die ik tijdens de 42,195 kilometer tot me heb genomen (hoe de planning was en hoe ik hiervan af ben geweken :)).

Voor de wedstrijd
De wekker gaat op de dag van de wedstrijd om iets voor 7. De marathon start in verschillende waves vanaf 10.00 uur. Ik wil dus uiterlijk 2,5 uur van tevoren gegeten hebben. Ik ontbijt met kwark, fruit, een pistoletje met kaas, kipfilet en boter en neem een glas jus d’orange en koffie met suiker. Ook drink ik nog mijn carbloader (500 ml). Daarna 3 x nog naar het toilet (zenuwplasjes haha). Ik neem mijn vitamines en mijn Beet-It shot.

Mijn SPIbelt gaat mee en daar knoop ik 6 gelletjes aan vast en in het zakje een reep.

Mijn SPIbelt (met nog maar 1 zielig flesje 🙁 )

Tijdens de wedstrijd
Ik was voor de wedstrijd goed voorbereid. Een erg volle SPIbelt zat op mijn heupen. Nu moet ik zeggen dat alles wat extra is aan je lijf heel irritant is en dat ik dus wel af en toe mijn belt goed moest doen onderweg, maar hoe leger hij werd, hoe beter ie bleef zitten ;)! Ik had ook wel heel erg veel eraan geknoopt: 6 gelletjes en 2 flesjes en nog een reep (waarvan er 1 voor de start in de dixie belandde… KAK (letterlijk en figuurlijk whuahaha). Het bleef echt TOP zitten in de SPIbelt. Ik was bang dat wellicht een gelletje los zou schieten, maar dit ging super. De truc is om hem aan de onderkant dubbel te doen en dan door het lusje heen te schieten; anders denk je: hoe krijg ik de gelletjes er goed aan?!

Omdat ik van tevoren heb ingelezen wat het advies was, had ik de gelletjes met een sticker genummerd met de juiste kilometer marker erop. Ik mocht van mezelf hier wel iets mee spelen, maar moest bijv. de Guarana shot en magnesium shot niet omdraaien.. dus KM notatie was erg handig!

Alles genummerd klaar leggen, ideaal zo de voorbereiding :-)!

De gelletjes en repen die ik bij me heb:
1x Magnesium shot  (voor bij KM 22)
4x Gel drinks (smaken orange en lemon)
1x Guarana shot (voor bij km 38)
1x Long Energy drink (ik heb dit overgegoten in mijn SPIbelt flesje)
1x Energy Bar (Salty Electrolyte)

Uiteindelijk heb ik tijdens de race ongeveer het volgende gegeten en gedronken:

  • Elke 5 kilometer (m.u.v. bij de 5 kilometer) 2 bekertjes water.
  • Elke tussenstop waar een sponsje werd aangeboden heb ik deze ook aangenomen en daar ook op ‘gezogen’ en wat water op m’n gezicht en armen gedept en ze vervolgens onder de BH bandjes geduwd.
  • Bij iets meer dan 9 kilometer nam ik gelletje nummer 1, zodat ik bij 10 kilometer daarna water kon drinken.
  • Ongeveer bij kilometer 19 nam ik gelletje nummer 2, met daarna weer water.
  • Bij kilometer 23 (i.pv. geplande kilometer 22) nam ik mijn Magnesium shot.
  • Bij kilometer 28-29 nam ik gelletje nummer 3, met daarna weer water.
  • Bij kilometer 34 (denk ik, weet ik niet meer zeker?) nam ik het extra gelletje van AA wat we onderweg kregen (die was erg dik en zoet, gelukkig nam ik daarna meteen water!) (ik weet alleen dat we in het Kralingse Bos liepen :))
  • Ik ben even kwijt wanneer ik precies mijn vierde gelletje nam, maar dat komt ook omdat ik niet meer weet wanneer ik mijn extra AA gelletje nam. Ik weet wel dat ik mijn eigen gelletje als laatste had bewaard omdat ik wist hoe deze zou vallen, het AA gelletje was een welkom tussendoortje :).
  • Bij kilometer 38 nam ik mijn Guarana shot. Ik vond deze erg vies (menthol, niet mijn smaak). Dit was het gelletje waar ik echt naar uit keek en naar het aftellen aan was. “Is het al km 38, mag ik al?” omdat ik vanaf km 34 wel echt vermoeid raakte in mijn benen. Voor je gevoel doet zo’n gelletje niet wat, maar terugkijkend naar de tijden heb ik hier wel mooi mijn lijn mee door kunnen trekken (in combinatie met m’n eigen wilskracht natuurlijk).
  • Ik heb tussendoor ook 2x een partje sinaasappel gekregen en 2x een banaan van elke keer een andere toeschouwer (Hulde! Bedankt!). Bij een tankstation bij het Kralingse Bos (Bij het BP station) deelden ze extra water uit. Deze heb ik ook dankbaar aangenomen.

Ik heb dus tijdens de race 1 extra gelletje genomen en dus in totaal 7 verschillende gelletjes gehad i.p.v. de geplande 6. Dit was niks te weinig! Ik heb mijn long energy drink ‘vergeten’ op te drinken; ik wist dat het beste was om er wat bij te eten en hem in 2x op te drinken. Maar ik had geen zin om de reep open te maken en veel te moeten kauwen en durfde het niet te drinken zonder de reep erbij te eten, dus liet die voor wat het is. Wel at ik dus banaan en sinaasappel onderweg en heb ik dus naast de waterstops extra water ingenomen in de vorm van de sponsjes en het extra watertje bij het Kralingse Bos.

Na het nemen van het eerste gelletje kreeg ik een steek links onderin mijn lijf. Dit trok heel snel weg gelukkig. Van de andere gelletjes en voeding heb ik totaal geen last gehad. Het gelletje van AA vond ik te dik en kleverig, maar qua energie kon ik het goed gebruiken.

Ik had zelf eigenlijk te weinig geëxperimenteerd met lange duurlopen en gelletjes, dus het was wel een risico wat ik nam. Voor de marathon had ik tijdens 1 duurloopje van 23 kilometer bij kilometer 15 een gelletje genomen met daarna water. Dat ging prima en dus ging ik er vanuit dat het wel los zou lopen. Maar mijn advies zou echt zijn: test het uit en test welk merk het beste voor jou werkt! Ik zou de (eigen merk) gelletjes van Sportvoedingwebshop zo weer kopen. Ze zijn goed qua prijs, lekker vloeibaar en doen wat ze moeten doen. Ik zal gelletjes toch nooit lekker vinden want ik houd niet van deze vorm van zoetigheid (een gelletje in vorm van chocoladesmaak zou mij beter smaken hehe).

..Flink inkopen gedaan bij Sportvoedingwebshop, moest natuurlijk wel even wat testen (+ back-ups hebben).

Na de wedstrijd
Waarom ik ook na de wedstrijd hier benoem is omdat veel mensen hun lijf na de wedstrijd vergeten. Ze denken: de prestatie is geleverd en that’s it. Maar dat is natuurlijk enorm fout! Je lijf heeft net ruim 42 kilometer gezwoegd en keihard gewerkt en moet de reserves aangevuld hebben. Dus een herstelshake, isotone sportdrank, banaan en ieder uur een groot glas water voor minimaal een paar uur is het minimale wat je je lijf kunt geven. En voor de rest heb ik gewerkt volgens de methode: ‘luister naar je lijf’. Zelfs nu, 3 dagen na de marathon vraagt mijn lijf nog om gekke dingen. En geef ik dit het gewoon. Want er is geen ‘standaard’ lijf of ‘standaard reactie’. Ik mag best mijn lijf nu wat extra ‘belonen’, het heeft immers een TOPPRESTATIE geleverd. Ook na de wedstrijd ben ik door gegaan met de Beet-It shots. Ik denk dat ik hier vandaag de laatste voor neem, zo heb ik het na de wedstrijd toch 3 dagen extra ‘gevoed’.

Goed, een hoop informatie en een hoop details. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk te omschrijven wat mijn aanvalsplan is geweest voor de wedstrijd zelf (en op welke manier ik hier dus van ben afgeweken :)). Nogmaals; ieder lijf is anders en dus kan dit schema helemaal niet werken voor jou. Ik zou dingen dus ook echt eerst testen. Zeker gelletjes (of als je liever vaste voeding hebt, de vaste voeding).

Mochten er nog aanvullende vragen of opmerkingen zijn, laat dan gerust een reactie achter. Ik beantwoord alle vragen en opmerkingen graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *